Ik ben bezoeker

Het Odensehuis Assen is een ontmoetingsplek voor mensen met beginnende dementie en hun naasten. De ongedwongen sfeer nodigt uit om u zelf te zijn en uw verhaal te delen. Hier wordt u gewaardeerd en gerespecteerd en hebben we oog voor wie u bent, niet voor wat u heeft. We nodigen u uit om uw talenten en kwaliteiten in te zetten. Samen met de bezoekers, naasten en het team van vrijwilligers bieden wij een fijne ontmoetingsplek midden in de samenleving.

Wij zijn open over dementie en bieden ondersteuning bij de impact van dementie op u en uw naasten. Wij vergroten de kennis over dementie en laten zien op welke manier mensen met dementie hun betekenisvolle rol kunnen blijven behouden in de samenleving.

Zo werken wij aan gedragsverandering binnen de samenleving waardoor mensen met dementie met respect worden benaderd en onderdeel blijven uitmaken van de samenleving.

Op maandag, woensdag en vrijdag zijn wij open en verwelkomen we u van harte in ons Odensehuis. Een plek waar niets hoeft en alles kan. 

U kunt contact opnemen met Marleen Segers, de coördinator van het Odensehuis Assen wanneer u meer informatie of een rondleiding wilt in het Odensehuis.

info@odensehuisassen.nl of 06-39186618

Bezoekers aan het woord

“Het goede van het Odensehuis, is dat mensen hier gestimuleerd worden om bezig te blijven en zelfstandig te zijn. Mensen zijn nog vitaal, je kan er gesprekken mee voeren, en die gesprekken zijn waardevol. Wij willen vooral ook onze bezoekers in hun waarde laten. We betuttelen niet, we begeleiden met de handen op de rug” aldus een van de begeleiders. 

We maken dan ook gretig gebruik van de input van onze bezoekers om dit getuigenverslag te schrijven. Samen buiten rond de tafel in de nog warme herfstzon, bij een kopje koffie of thee hebben we de vraag gesteld aan onze bezoekers. Wat vinden jullie van deze plek en wat vinden jullie hier?
“Gezelligheid en geborgenheid, aandacht, een ruimte waar je je thuis voelt” begint Eize het rondje.” En we kunnen bij iedereen terecht” roept Greet er tussen door. Greet wil niet meer weg zegt ze, zou zelf in het weekend willen komen. Ze is altijd blij dat het weer maandag is. 

Gert en Gerben zeggen bijna in koor: “vergeet vooral niet de afwasploeg te vermelden. Altijd als het zover is zijn alle dames verdwenen.” Dingen samen doen is fijn zegt Gerben. Hij vindt het prima hier. Het leukst vindt hij het fietsen op de duo fiets of het voetballen. Gert vindt het een fijn verblijf met mensen die allemaal hun verhaal hebben, hij vindt klusjes doen leuk en er is altijd veel te praten. Hij voelt zich hier prettig.
Na de vraag te hebben voorgelegd aan Google translate, lacht Achmad breed en steekt zijn duim de hoogte in: “heel, heel goed! Lachen, rummikub!!” zegt hij maar dan in het Arabisch.
Peter vindt het fietsen fijn. Onderweg praten over de natuur. Ook houdt hij ervan om in alle rust te zitten teken. 

Bram zegt het heel mooi: “Het Odensehuis is vervanging voor veel dingen. Alles wat ik als alleen zijnde mis, vind ik hier terug. Praatje, gezelschap. Hier krijgt iedereen de kans om zijn eigen ding te doen. Bram is ook de man van de muziek. Met zijn mondharmonica zorgt hij vaak voor feestelijke sfeer. “muziek en samen zingen, dat verbindt” zegt hij.
Het is een huis met houvast, liefde, begrip en zorg. Voor de bezoekers zoals ik niet meer weg te denken.
Wij zijn allemaal mensen die hier niet komen voor de zweetvoeten en dat wordt goed begrepen door de coördinator en het gehele vrijwilligersteam. Groot compliment voor allen!

Jeannet vindt het fijn dat er verschillende activiteiten aangeboden worden, zij zegt: “het bij elkaar komen van gelijkgestemden die je beter leert kennen, waardoor het een vaste groep wordt, een vriendengroep”
We sluiten het gesprek af in opgewekte sfeer. Er klinken nog woorden als veiligheid, lichtheid, humor. Ook is iedereen het er over eens dat het prettig is dat de mantelzorgers voor en na kunnen aanschuiven om mee een kopje koffie te drinken. Dat er aandacht is voor alle partijen.